RENE VARER UDEN SMINKE

Ø-mærkede fødevarer er ikke sminket med kunstige farvestoffer eller sødemidler. Reglerne for tilsætning af stoffer med E-numre til økologiske varer er nemlig meget skrappere end for ikke-økologiske fødevarer.

Økologisk slik er uden farvestoffer, der gør børn hyperaktive.

En række farvestoffer kan sammen med konserveringsmidlet Atamon gøre børn hyperaktive. Børnene får svært ved at koncentrere sig og sidde stille. Det er dokumenteret i en undersøgelse, som en gruppe britiske læger har gennemført.

Økologiske fødevarer er helt fri for disse farvestoffer og Atamon. Men både Atamon og de seks farvestoffer, der var med i undersøgelsen, bliver meget brugt i ikke-økologisk slik, saft og sodavand. (Atamon er også kendt som natriumbenzoat og E211).

Kilde: The Lancet, 3. november 2007.

 

Øko-varer, Fri for 281 E-numre

Fødevareindustrien i EU har generelt lov til at bruge 328 forskellige tilsætningsstoffer med E-numre: Konserveringsmidler, farvestoffer, antioxidanter, sødestoffer m.m.

I økologisk mad er kun 47 af disse stoffer tilladt – de øvrige 281 er bandlyst. De 47 stoffer er tilladt i de økologiske varer, hvor det er nødvendigt at bruge dem.

Eksempelvis må guargummi (E412) bruges til at give den rette konsistens i ketchup, salatdressinger og andre varer. Guargummi udvindes af planter.

Kilder: ’Bekendtgørelse om tilsætninger mv. til fødevarer’ og EU’s forordning om økologisk produktion.

 

Ingen nitrit i dansk økologi

I Danmark er der i praksis et forbud mod at bruge nitrit i økologiske varer. Ganske vist tillader EU nitrit i økologisk produktion, når det er nødvendigt, men Fødevarestyrelsen har besluttet, at det aldrig er nødvendigt i Danmark.

Den beslutning er taget i fuld enighed med de danske økologiske producenter. Nitrit giver kødpålæg en rød farve, tilfører produktet en karakteristisk saltet smag og virker konserverende. Men stoffet er også under mistanke for at kunne give kræft. Næsten alle pålægsprodukter, som ikke er økologiske, indeholder nitrit.

Kilder: EU’s forordning om økologisk produktion og Fødevarestyrelsen.