Økologisk mad er fremtiden

Gik du igennem et dansk supermarkedet for 10 eller bare 5 år siden stod de økologiske varer samlet og sortimentet var ikke ret stort. Idag er økologiske produkter ude på alle hylderne side om side med de ikke økologiske og sortimentet er eksploderet. Det kræver ganske vidst mere landbrugsjord at producere økologisk, men det vil vi gerne ofre for at værne mere om miljøet.

Økologi er gået fra at være noget en lille række personer gik op i til noget alle putter i kurven hver uge og det nyste skridt i den mere miljørigtige udvikling er at vi gerne vil være med til at forkorte transporten af fødevarer så der bliver kortere fra jord til bord. Tal fra 2016 viser at op til 15% af den animalske og 65% af den grøntsagernes klimabelastning kommer fra transport. Et tal der let kan nedbringes ved at bruge flere af årstidens grøntsager og være villig til at betale lidt ekstra for at det er dyrket lokalt. Erfaringen viser nemlig at det bedste våben til at omstille til en mere bæredygtig produktion af mad, er at forbrugerne efterspørger det. Afgifter og andre politiske tiltag har kun i mindre grad påvirket hvad vi putter i kurven når vi skal ned og handle.

For at give en ide om hvor udviklingen bærer hen har jeg taget en dansk reasturent med i denne artikel som har taget det bæredygtige og økologiske til helt nye højder.

 

Fra jord til bord – Restaurant Moment

Gemt i Nationalpark Mols Bjerge ligger et sted kaldet Moment hvor formålet er at omlægge danskernes dyrknings- og spisevaner ved at vise at vi let kan være med til at gøre maden mere bæredygtig. Stedet er ikke så kendt, da der ikke er brugt penge på marketing eller seo bureau, men hvis du oplever restauranten, så sælger den sig selv.

Det er ikke blot en middag du får her, nej det er også en fortælling om hvordan stedet opstod og en rundvisning i deres skovhave hvor de viser hvordan man let selv kan dyrke ting i ens egen have der ikke kræver lugning hver uge.

Oplevelsen rundes af med en middag 11 forskellige serveringer, kaffe og sødt så man kan se hvad der er muligt med årstidens fødevarer. Alt sammen med lokale og vilde råvarer der kommer fra lokalområdet.

Prøv en økologisk madoplevelse og Reasturant Moment her