Økologi Smager Bedre

Tilbage i 2007 foretog Jyllandsposten en stor blindtest af flere hundrede produkter der handlede om smag og kvalitet af økologiske og ikke økologiske varer. Resultatet var klart, økologiske varer var af bedre kvalitet og smagte bedre, de var dog også dyre.

Smagen ved økologiske varer kan dog være svær at fremhæve da der ikke må tilsættes farve, smagsforstærker eller andre tilsætningsstoffer der bruges i stor stil i almindelige varer til at ændre smagen, de økologiske varer er altså ærlige og smagen er præcis som hvis du selv lavede samme produkt.

 

Hvorfor smager økologi bedre?

Årsagen er simpel og det hænger sammen med dyrkningsformen hvor planterne vokser i et naturligt tempo. De presses ikke til at skulle skynde sig med at blive store og indeholder derfor flere nærings- og smagsstoffer pr. kilogram.

Økologi.dk har de samlet en række konkrete eksempler på hvordan økologiske varer adskiller sig fra de ikke økologiske, de viser f.eks. at der er 4-6% mere naturligt sukker i økologiske æbler og frugtkøddet er mere fast. Et andet eksempel er mælk hvor smagen direkte hænger sammen med det foder koen har fået og her er den bedste smag altså hvis de har fået almindeligt græs som de økologiske køer får.

De gode ingredienser kan ikke stå alene, så det handler også om at finde gode opskrifter hvor de økologiske ingredienser får en naturlig plads. Her kan du på sitet www.hverdagsgourmet.dk finde gode ideer til hvordan du laver lækre retter lavet med naturlige ingredienser.

Kan kvæle sig selv i succes

Supermarkederne har igennem de sidste 10 år haft tocifret årlige vækstrater for økologiske varer, hvilket har været med til at lægge et stort press på de små leverandører der ikke alle er bygget til stordrift. Skal et nyt produkt i Dansk Supermarked er der dog behov for et produktionsapparat af en vis størrelse og det kan betyde at de små virksomheder er nød til at gå på kompromis med kvaliteten af varerne for at gøre det lettere at producere i de mængder der efterspørges.

Med en store efterspørgsel er dog også fulgt en del landmænd der har lagt deres produktion om fra traditionelt landbrug til økologi så markedet kan følge med efterspørgslen, og så længe at de almindelige markedsmekanismer med udbud og efterspørgsel fungerer vil der løbende komme mere incitament til at almindelige landmænd omlægger produktionen til økologi.

 

En tilvænnings sag

Det sværeste for os forbrugere er måske at bruge årstidens ingredienser og det er altså ikke muligt at lave økologiske æblejuicer med danske æbler i foråret eller få dansk broccoli i marts. Til gengæld er der en masse ingredienser i det danske køkken der sagtens kan holde sig.

Begynder vi at købe økologiske varer der er fragtet hele verden rundt er hele ideen i bæredygtigheden forsvundet, da forureningen fra transporten for længst har opvejet fordelene ved de økologiske produkter. Det kræver dog at vi husker at Aspagers ikke findes i december og Jordbær er en sommer ting.

Sådan var det for 100 år siden og mange resturanter er stadig gode til kun at bruge årstidens grøntsager når du skal ud og spise. Så kan vi almindelige danskere helt sikkert også lære det igen.