En række internationale undersøgelser viser, at økologiske metoder kan hjælpe fattige bønder i Afrika, Asien og Sydamerika til at producere mere mad og tjene flere penge. Derfor er det til fordel for bønderne, når der er et økologimærke på din kaffe, bananer og andre varer fra de varme lande.
Økologisk boom i den tredje verden
Fordelene ved økologisk landbrug har de seneste år fået flere hundrede tusinde bønder i den tredje verden til at lægge om til økologi.
Ifølge det internationale forskningsinstitut for økologisk landbrug, FiBL, bor 80 procent af verdens 1,6 millioner økologiske landmænd i ulande. I fattige lande kan bønderne ofte høste mere end før, når de tager økologiske metoder i brug; og tilmed får de en højere pris for de produkter, de sælger.
Kilde: Forschungsinstitut für biologischen Landbau, FiBL
”Økologisk jordbrug kan godt brødføde verdens befolkning. Det har blandt andet vist sig, at moderne økologiske metoder kan øge udbytterne i ulande, hvor store dele af landbruget er afhængigt af regn fra himlen, og hvor bønderne dårligt har råd til kunstgødning og sprøjtemidler.”
Kilde: Paul Rye Kledal, landbrugsøkonom, Ph.d. og direktør i det private Institute of Global Food & Farming.
FN-rapport: Økologi er et godt middel mod fattigdom
Når bønder i Afrika tager økologiske metoder i brug, får de kontante fordele ud af det. Det er konklusionen i en fælles rapport fra to FN-organer for handel, udvikling og miljø, UNCTAD og UNEP.
Blandt andet peger rapporten på disse gevinster:
- Bønderne sparer de penge, de ellers skulle have brugt til sprøjtemidler og kunstgødning
- De får større høst og derfor flere varer, som de kan sælge
- De kan tage højere priser, når de er underlagt økologikontrol
- De kan tjene penge på forarbejdning af de økologiske produkter
Kilde: Organic Agriculture and Food Security in Africa. Kan findes via www.unctad.org > Digital Library.