Inden for økologisk produktion bliver der hverken brugt gensplejsning til føde til mennesker eller til foder til dyrene. Hvorimod praktisk talt alle mejeriprodukter, kød og æg, som ikke er økologiske, er baseret på gensplejsede afgrøder. Dyrene i ikke-økologiske landbrug får nemlig foder, der delvist består af gensplejsede sojabønner og andre gensplejsede råvarer, der importeres fra Nord- og Sydamerika.
Forskere: Gensplejsning er unødvendigt
Der er masser af muligheder for at udvikle nye og bedre afgrøder uden at gøre brug af gensplejsning. Det påpeger tre forskere fra Det Biovidenskabelige Fakultet under Københavns Universitet i en kronik i Berlingske Tidende.
”Det forekommer indlysende, at en global indsats burde sikre anvendelsen af allerede optimalt økologisk tilpassede afgrøder, der gennem årtusinder har bevist deres evne til at sikre fødevareproduktion under praktisk talt alle naturbestemte betingelser”, skriver kronikkens forfattere: lektor Niels Jacobsen, professor Sven-E rik Jacobsen og lektor Marten Sørensen.
Kilde: Berlingske Tidende 11. juli 2010.
Derfor nej til gensplejsning
Gensplejsning er en teknik til at overføre arvelige egenskaber fra en art til en anden, selv om de to (for eksempel en plante og en bakterie) aldrig vil kunne mikse deres egenskaber på naturlig måde.
Ved hjælp af gensplejsning er det muligt at designe Genetisk Modificerede Organismer (GMO).
Økologerne har mange grunde til at sige nej til gensplejsning. De vigtigste er:
- De langsigtede biologiske konsekvenser er ukendte.
- De sundhedsmæssige konsekvenser er ikke undersøgt til bunds.
- Konsekvenserne er uoverskuelige, da de vil kunne være irreversible, hvis gensplejsede planter breder sig i naturen.
Al brug af GMO er forbudt i økologisk landbrug. Dog må syge dyr få medicin, som er fremstillet ved hjælp af gensplejsning.