Økologiske madvarer

Hvorfor vælge økologiske råvarer til maden?

Kan man sætte pris på sundhed og rent drikkevand?

Økologiske fødevarer er typisk lidt dyrere end konventionelle varer. Det er en naturlig konsekvens af, at man ikke vælger de nemme og mest effektive løsninger – uden at tænker på konsekvenserne for miljø og sundhed. Hvorfor skal jeg så spise og drikke økologisk, når det koster mere? Der er mange forskellige grunde til, hvorfor det er en god ide at købe økologisk. Det gælder dels din egen sundhed. Du udsætter ikke dig selv for giftstoffer, og du støtter miljøet og naturen ved at bakke op om de varer, der produceres uden overdreven brug af giftstoffer eller tilsætningsstoffer. Udover disse store fordele ved økologi, så kan du selvfølgelig lave præcis ligeså meget forskelligt lækkert mad, baseret på økologiske varer.

Økologiens betydning for din egen sundhed

Når du køber økologiske varer, så er du med til at støtte både naturen og grundvandet. Der er for eksempel strenge regler for brugen af husdyrsgødning i det økologiske landbrug, og samtidig må der kun bruges sprøjtemidler, hvis der ellers er risiko for tab af afgrøder. Derfor er økologi uden tvivl vigtigt for din sundhed på den lange bane.
Det har dog også positive virkninger på den korte bane. Økologiske varer er underlagt skrappe krav til at begrænse brugen af tilsætningsstoffer. Af disse årsager er du med til at støtte et sundt grundvand og du undgår selv at indtage giftige tilsætningsstoffer.

Økologiens betydning for naturen

Som mennesker er vi dybt afhængige af naturen omkring os. Vi skal have rent vand for at overleve, og hvis vi belaster naturen for meget med giftige sprøjtemidler, så kan vi risikere helt at miste den rene drikkevand. Det er derfor vigtigt at støtte økologi. Hvis ikke med alt – så bare enkelte varer.

Lækkert økologisk mad – Spis godt med god samvittighed

Heldigvis kan du lave præcis den samme lækre mad med økologiske råvarer, som du kan med ikke-økologiske varer. Nogle hævder endda at økologiske varer smager bedre. Den diskussion vil jeg dog ikke komme videre ind på her, da der er forskellige holdninger til emnet – og jeg er ikke selv helt afklaret endnu. Du kan selv prøve dig frem og finde ud af hvad du selv synes.

Hvis du mangler inspiration til en lækker ret til i aften, så kan du gå ind på en af mine nye favoritsider: Gastrofun.dk, hvor du kan finde masser af delikate opskrifter. Hvad du end finder på, så prøv at lave retten med nogle af ingredienserne som økologiske. Så spiser du også med god samvittighed – og det kan i sig selv få maden til at smage bedre.