Denne artikel bringes i samarbejde med varmekilder.dk
En stor del af den grønne omstilling i Danmark er energien. Hvor mange fokuserer hvilken kilde det el der kommer ud af stikkontakten kommer fra, så er varme en af de helt store energislugere i landet. Problemet er nok at det er de færreste der selv kan bestemme hvor de køber deres varme, Danmark er nemlig som noget ret unikt stort set dækket med fjernvarme til hele 64% af befolkningen.
De resterende 36% af befolkningen får varme fra gas, olie, træ, jordvarme, solvarme eller en af de mange andre kilder der er til varme og det er her der kan gøres en stor forskel. Hvor fjernvarmeværkerne er igang med en stor omstilling til CO2 neutrale træpiller, solvarme og andre projekter går det langsommere hos de private der mangler økonomisk incitament til at foretage skiftet. De faldende oliepriser har nemlig gjort det billige at fyrre med olie igen og gas er også i den billige ende.
Skiftende tilskudsordninger har dog forsøgt at skabe incitament til at man frem for at købe et nyt oliefyr når det gamle skal udskiftes, vælger en mere miljørigtig løsning som jordvarme, træpiller eller solvarme. Det har også langsomt, men sikkert betydet at udviklingen går i den rigtige retning år efter år.